PB056664

Jos katselee joulun kuvastoa värisilmällä, punainen on ehdoton suosikki. Lapset on puettu punaiseen, joulun satukansa on punanuttuista, joulupukki ja tontut huiskivat punaisissa hiippalakeissa, porokin on punakuonoinen. Punaiset joulutähdet ja tulppaanit hehkuvat kotia koristaen. Kynttilät ja punakylkiset omenat pöydillä, kuusessa punaiset joulunkellot. Pihapuissa istuvat punatulkut. Ilon värihän se on, siitä vielä ihan oma sävynsä, joka on nimetty joulunpunaiseksi. Vain uskonnollisessa perinnekuvastossa punaista ei näy, seimen lasta ei kapaloitu punaiseen, eivätkä enkelit lentele punaisissa, vaikka tuovatkin ilosanomaa paimenille.

Joulunpunaisessa ei ole mitään poliittista, pelkkää iloista joulun odotusta!

  • Kuulemma Virossa oli ainakin uuden itsenäisyyden alkuvaiheessa joulun väri vihreä. Siellä punaisella oli niin vahva entinen merkityksensä.

    Kommentin jätti Oili · maanantai12am 17. joulukuu31am @ 11:11

  • Niin, ja onhan meilläkin nämä raastavan vuoden 1918 värikoodit painolastina, ainakin heillä, joita sisäiset rintamalinjat kipeästi repivät.
    Onneksi joulunpunaiseenkaan ei ole pakkoa, valinta on vapaa. Minulle juhlan väri on usein valkoinen.

    Kommentin jätti Ellinoora · maanantai12pm 17. joulukuu31pm @ 13:52